ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ СТВОРЕННЯ ФЕРМЕНТОВАНИХ НАПОЇВ ІЗ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ

І. С. Тюрікова, Н. В. Олійник, Н. В. Скобельська

Анотація


Метою проведеного дослідження є розробка технології ферментованих напоїв
на основі овочевої сировини з використанням добавки з волоського горіха.

Методика дослідження. У процесі досліджень використано стандартні методики. Результати. На основі аналізу інформаційних джерел і фізико-хімічних досліджень обґрунтовано вибір рослинної сировини для створення ферментованих напоїв. Підтверджено біологічну цінність перикарпію і доведено доцільність його використання в технології напоїв. Підтверджено компонентну сумісність гарбуза, топінамбура та горіхової добавки. Досліджено параметри технологічних процесів. Експериментально встановлено раціональний вміст горіхової добавки в рослинному суслі – 5-6,5 %. Підібрано раціональні харчові композиції. Визначено органолептичні й фізико-хімічні показники експериментальних напоїв.

Висновки. Розроблені ферментовані напої можна рекомендувати для вживання в повсякденному раціоні харчування як освіжаючий напій, а також для збагачення організму людини біологічно активними речовинами.

Ключові слова: технологія, напій, бродіння, волоський горіх, перикарпій, гарбуз, топінамбур.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.