Енергетична та соціально-економічна ефективність апарата для двостороннього жарення м’яса під дією електричного струму
Energetical and socioeconomic efficiency of apparatus for bilateral frying of meat under the action of electric current

В. О. Скрипник, А. Г. Фарісєєв

Анотація


Об’єктом дослідження є процес двостороннього жарення м’яса під дією електричного струму та апарат для його реалізації. Метою статті є визначення енергетичної та соціально-економічної ефективності від упровадження в діяльність закладів ресторанного господарства апарата для двостороннього жарення м’яса під дією електричного струму. У дослідженнях застосовано методи узагальнення та математичної статистики.

У статті розраховано показники енергетичної ефективності процесу двостороннього жарення м’яса під дією електричного струму та апарата для його реалізації. Доведено, що впровадження у виробничий процес закладів ресторанного господарства апарата для двостороннього жарення м’яса під дією електричного струму дозволяє досягти значного соціально-економічного ефекту за рахунок істотної економії електроенергії і вихідної сировини, та забезпечення високої якості та безпечності готових виробів, а також покращення умов праці персоналу. Розроблено технологічну послідовність виробництва смажених порційних натуральних м’ясних виробів, упровадження якої в діяльність підприємств із первинної переробки м’яса і ресторанного господарства дозволяє мінімізувати питомі витрати електроенергії, забезпечити високі якість і вихід готового продукту і, відповідно, задовольнити вимоги споживачів.

Ключові слова: енергетична ефективність, соціально-економічна ефективність, двостороннє жарення, м’ясо, електричний струм.

Summary. Development and implementation of new highly energy- and resource-efficient equipment in the activities of enterprises of food industry, including restaurants is actual scientific task.

The process of bilateral frying meat under the action of electric current and the apparatus for its implementation is the subject of research. The methods of generalizations and of mathematical statistics used in research.

Determination of energy- and socio-economic efficiency from introduction in the activities of restaurant industry institutions the apparatus for bilateral frying meat under the action of electric current is the purpose of the article.

We have calculated the indicators of energy efficiency of the process of bilateral frying meat under the action of electric current and the apparatus for its implementation, which show that the developed apparatus has high energy efficiency and provides rational process parameters. We found out that
introduction into manufacturing process of institutions restaurant industry the apparatus for bilateral frying meat under the action of electric current allows to achieve significant social and economic benefits.

The economic effect of the introduction of the developed apparatus provides substantial electricity savings and meat raw materials economy and varies from 1,093 UAH to 20,125 UAH per 1000 kg of finished meat products.

We have developed technological sequence for production of fried meat products which introduction allows to minimizes unit costs of electricity, meat raw materials and labor costs, to provide the high quality and output of the finished product and to meet wants and needs of consumers. This sequence creates wide range of possibilities for mechanization and automation the production of semi-finished and finished products.

Social efficiency from the introduction of the apparatus for bilateral frying of meat under the action of electric current is in fried meat products safe consuming, costs reducing and improvement of labor conditions for the staff.

Keywords: energy efficiency, socio-economic efficiency, bilateral frying, meat, electric current.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.