МЕДИКО-БІОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ НАПІВФАБРИКАТУ ВАРЕНО-ЗАМОРОЖЕНОГО З МОЛЮСКА ПРІСНОВОДНОГО

М. П. Головко / N. Golovko, Т. М. Головко / T. Golovko, А. О. Геліх / А. Gelikh

Анотація


У статті представлено результати медико-біологічних досліджень щодо
впливу напівфабрикату варено-замороженого з молюска прісноводного на організм на при-
кладі щуренят. Експериментально визначено рівень перетравлюваності білка, що містить-
ся в напівфабрикаті. Визначено вплив основних поживних і біологічно активних елементів
напівфабрикату (повноцінний білок, ненасичені жирні кислоти, мікро- й макроелементи) на
показники росту та основні біохімічні показники крові. Дослідження не виявили суттєвих змін:
кількість лейкоцитів, еритроцитів та холестеринів, значення яких не виходили за межі фі-
зіологічних норм. Визначено, що рівень гемоглобіну у крові тварин експериментальних груп,
які отримували в раціон варено-заморожені напівфабрикати, мав тенденцію до підвищення
відносно контрольної, що пов’язано з уведенням до складу раціону додаткової їжі, яка багата
на повноцінний білок.
Ключові слова: напівфабрикат із молюска прісноводного, перетравлюваність, медико-
біологічні показники.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.