Результат моніторингу екологічної безпеки сільськогосподарських культур при підвищеному вмісті фторидів у грунтах біогеохімічної провінції на прикладі Полтавської області.
The results of ecological security monitoring of agricultural plantings

Е. А. Назаренко, Ю. Б. Нікозять, О. Д. Іващенко

Анотація


Для оцінки екологічної безпеки продовольчої сировини важливе значення має
саме моніторинг сільськогосподарських культур і ґрунтів, на яких вони зростають. У Полтавській області якість ґрунтів погіршується з кожним роком. Крім того, більшість із них має підвищений уміст водорозчинних форм фтору, що призводить до його накопичення в рослинній сировині. Надлишок фторидів у рослинах значно порушує функції їх життєдіяльності та знижує врожайність. Споживання продукції з такої рослинної сировини є додатко-
вим джерелом надходження фторидів до організму людини, що сприяє розвитку патологій, таких як флюороз. Тому метою дослідження є оцінка земель із різним ступенем забруднення фторидами щодо їх використання в сільському господарстві, а також визначення рівнів накопичення цього елемента в сільськогосподарських культурах, що найчастіше вирощуються
в Полтавській області і мають стратегічне значення для України. Для дослідження були використані лабораторні методи (хімічні, фізико-хімічні) та статистичні методи обробки інформації. У статті представлені результати моніторингу вмісту фторидів у ґрунтах і сільськогосподарських культурах деяких районів Полтавської області. Визначено певну залежність між концентрацією водорозчинних фторидів у ґрунті та їх умістом у певних культурах. Отже, необхідно створити пакет нормативних документів для контролю вмісту фторидів у рослинній сировині.

Ключові слова: екологічна безпека, фториди, валовий уміст усіх форм фтору, водорозчинні фториди, ґрунту, рослини, ГДК (гранично допустима концентрація), флюороз.

Summary. To estimate the environmental safety of food raw materials it is important to monitoring agricultural crops and soil in. Where they grow. The quality of the soil in Poltava region worsens every year. Moreover, most of them have high content of water-soluble (w/s) forms of fluoride, and it leads
to its accumulation in plant material. The excess of fluoride in plants penalizes the functions of their life and reduces their productivity. Consumption of products made of such plant material is additional source of fluoride in a human body that contributes to development of pathologies such as fluorosis.

The article conducts the analysis of literature sources and our own researches of the human diseases causes appearing at the territory of biochemical province, we showed the influence of fluorides excess upon human organism.

This work presents the results of monitoring of fluoride in soils and agricultural crops in some districts of Poltava region. There was established relationship between the concentration of water-soluble fluoride in the soil and their content in certain cultures. There was determined the necessity of creating a package of regulations to control the content of fluoride in plant material.

We figured out the possible ways of the problem solving. 

Keywords: environmental safety, fluoride, soil, plants, MPC (maximum permissible concentration), fluorosis.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.