Дослідження тривалості процесу мембранної обробки рідких високомолекулярних полідисперсних систем
Research duration of membrane treatment of liquid high molecular polydisperse systems

Г. В. Дейниченко, З. О. Мазняк, В. В. Гузенко

Анотація


У статті висвітлено питання про використання мембранних процесів під час обробки рідких харчових високомолекулярних полідисперсних систем. Проаналізовано результати досліджень тривалості процесу ультрафільтрації за дистильованою водою, пектиновим екстрактом і білково-вуглеводною молочною сировиною, а також робочих характеристик ультрафільтраційних мембран. Представлені перспективні напрями для проведення процесу ультрафільтрації харчових високомолекулярних полідисперсних систем.

Ключові слова: сировина, молоко, пектин, процес, мембрана, ультрафільтрація, концентрування, вода.

Summary. The article is devoted to the analysis of the processes of membrane processing of liquid high molecular polydisperse systems, and to the possibility of introducing the membrane processes while skimmed food liquids of different origin processing for securing high quality production. Also the resource and energy effectiveness of manufacture. The theoretical studies of the importance of applying the processes of membrane processing (ultrafiltration) in the technologies of liquid high molecular polydisperse systems processing are presented. The characteristics of experimental researches of duration features of the ulrtafiltration process of food liquids concentration – distilled water, pectin extracts and albumen–carbohydrate milk raw material – are introduced.

Keywords: raw material, milk, pectin, process, membrane, treatment, ultrafiltration, concentration,
water.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.