Удосконалення процесу очищення цибулі ріпчастої та розробка обладнання для його реалізації
Improving the process cleaning onion and development of equipment for its implementation

О. Г. Терешкін, В. В. Дуб, Д. В. Горєлков, Д. В. Дмитревський

Анотація


У статті проведено аналіз процесів очищення цибулі ріпчастої та відповідного
обладнання для його реалізації. Визначено, що значна частина цього продукту втрачається у процесі оброблення на існуючому обладнанні. Запропоновано спосіб очищення цибулі ріпчастої від луски, який включає процес попередньої термічної обробки цибулин парою та процес їх механічного доочищення. Проведені експериментальні дослідження впливу параметрів процесу очищення на відсоток втрат сировини і якість очищення продукту. Досліджено вплив тривалості термічної обробки цибулі ріпчастої на глибину провару її поверхневого шару. Також визначено вплив тривалості термічної обробки на зусилля відділення луски цибулин. Визначено тривалість проведення процесу механічного доочищення цибулі ріпчастої. На підставі результатів експериментальних досліджень визначені раціональні параметри проведення комбінованого процесу очищення цибулі ріпчастої та запропоновано конструкцію апарата для його реалізації.

Ключові слова: термічна обробка, механічне доочищення, тиск пари, проварювання, якість очищення, витрати сировини.

Summary. The analysis of treatment processes onion and associated equipment for its implementation. It was established that a significant portion of the product is lost by the terms of the existing equipment, which is material-and requires additional equipment to support operations that lead to a significant increase in the cost of production and reduce its competitiveness. The necessity of creation and introduction of environmentally sound multioperational universal and compact equipment that will recycle the feedstocks and to produce high quality products, competitive in domestic and foreign markets. A method of treating onion scales, which includes heat treatment process prior follicles couple and their mechanical refining process. Experimental study of the effect of process parameters on the percentage loss of cleaning materials and cleaning product quality. The influence of heat treatment duration onion to a depth of penetration of the surface layer. Also the influence of heat treatment duration on the efforts of the scales of bulbs. Defined duration of mechanical refining process onion. Based on experimental studies determining the parameters of rational conduct combined purification process onion Using rational parameters conduct combined purification process of onion reduces the loss of raw materials, improve the quality of cleaning, and significantly intensify and mechanize the cleaning process. Developed and reasonably design the machine for combined cleaning onions and the main modes of work

Keywords: heat treatment, mechanical post-treatment, vapor pressure, welding, cleaning quality, consumption of raw materials.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.