Розроблення технології плодоовочевих смузі з використанням біологічно цінного волоського горіха
Development of technology of fruit and vegetable smoothies with the use of valuable walnuts

І. С. Тюрікова, М. І. Пересічний

Анотація


У статті представлені результати досліджень у сфері створення напоїв функціонального призначення на основі топінамбура та гарбуза. Як біологічно активну добавку запропоновано додати волоський горіх молочно-воскової стиглості. Досліджено компонентну сумісність обраної для досліджень сировини. Підібрано раціональні композиції. Визначено органолептичні і фізико-хімічні показники експериментальних зразків смузі. Доведена доцільність використання горіхових добавок у свіжому вигляді та у вигляді екстрактів. Експериментально визначено їх раціональний уміст у технологіях смузі: свіжий горіх – 4…8 %, екстракт спиртовий – 5...8 %, цукровий – 13…30 %. Розроблено технологію топінамбурно/гарбузово-горіхових смузі. Застосування добавок із волоського горіха молочно-воскової стиглості надасть можливість урізноманітнити смакову гаму напоїв, розширити асортимент продукції, що випускається, запропонувавши споживачеві якісний продукт, вироблений повністю на вітчизняній натуральній сировині. Розроблені смузі можна рекомендувати для вживання в повсякденному раціоні харчування з метою збагачення організму людини біологічно цінними компонентами.

Ключові слова: волоський горіх, екстракти, смузі, технологія, гарбуз, топінамбур, біологічна цінність.

Summary. The results of research in the field of creating functional purposes beverages on the basis of Jerusalem artichoke and pumpkin are given in the article. As a dietary supplement walnut of milk ripeness has been suggested. The compatibility of the chosen raw material for research has been investigated. Rational composition was worked out. Organoleptic and physico-chemical properties of experimental samples of smoothies have been defined. The feasibility of using nut additives in fresh condition and in the form of extracts has been proved. Experimentally their rational content in a technology of smoothies was defined: fresh walnut – 4...8 %, alcohol extract – 5...8 %, sugar – 13...30 %. The technology of Jerusalem artichoke/pumpkin-walnut smoothie has been developed. The use of walnut of milk ripeness additives will provide an opportunity to diversify the range of flavours of drinks, expand the range of products, offering the consumer a quality product made entirely on domestic raw materials. The developed smoothies can be recommended for use in the daily diet in order to enrich the human body with biologically valuable components.

Keywords: walnuts, extracts, smoothies, technology, pumpkin, artichokes, biologically valuable.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.