ВПЛИВ СТРЕСЧУТЛИВОСТІ СВИНЕЙ IЗ ВИКОРИСТАННЯМ ДНК-ТЕСТІВ НА ЯКІСТЬ М’ЯСА

Н. О. Офіленко, А. П. Кайнаш

Анотація


Предметом даного дослідження є вивчення стресчутливості свиней
великої білої
та полтавської м’ясної порід. Метою дослідження було вивчення впливу стресчутливості
на
якість м’яса свиней за допомогою ДНК-тестів. Методика дослідження.
Стресчутливість
свиней визначали за допомогою виявлення мутантного алеля
галотанового гена RYR1,
який виділяли із ДНК крові. Результати. Було встановлено,
що у стресчутливих свиней
у відповідь на несприятливі умови підвищується ригідність
м’язів, виникає задуха, шкірна
гіперемія, гіпертермія, виражене пригнічення. Свині, які були звільнені від мутантного гена,
що визначає струсчутливість, мали кращі показники якості
м’яса за такими ознаками, як
рН, інтенсивність забарвлення, ніжність, втрати під час кулінарної
обробки, але показник
«вологоутримуюча здатність» був дещо гірший. Висновки. Тобто,
можна зробити висновок,
що свині полтавської м’ясної породи мали кращі показники якості
м’яса, тому що були вільні
від мутантного алеля галотанового гена RYR1, що відповідає
за стресчутливість свиней.
Ключові слова: стресчутливість, якість, порода, ДНК, ген, аплікація фрагментів, праймери,
специфічні маркери, рН м’яса, інтенсивність забарвлення.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.