Теоретичні та практичні основи оцінки однорідності комбінованих сумішей

А. В. Макаринська

Анотація


Розглянуто теоретичні питання виробництва однорідних сипучих сумішей. Мета
статті полягає у проведенні аналізу різних варіантів оцінки однорідності виробництва
комбінованих
сумішей, стабільності технологічного процесу змішування й однорідності комбінованих
сумішей. Методика дослідження. Дослідження проводилось за допомогою коефіцієнта
стабільності, що враховує максимальну й мінімальну дисперсії розподілу випадкової
величини
Хі як параметра оцінки стабільності функціонування технологічної системи, який
вимірюється
протягом інтервалу часу, що дозволяє отримувати достовірні результати вимірювань;
використані методи математичної статистики. Результати. Проведено оцінку
однорідності
готових комбінованих сумішей залежно від способу відбору середніх, точкових
та об’єднаних
проб (метод діагоналей). Отримано графічні залежності коефіцієнта варіації
(Vc) від методу відбору проб та стабільності технологічного процесу змішування. Висновки.
Установлено,
що найбільш точним методом під час визначення однорідності комбінованих
сумішей
є метод відбору точкових проб; застосування коефіцієнта стабільності дозволяє
контролювати
технологічні процеси виробництва різних комбінованих сумішей, а також відтворення
дисперсії оцінюваних показників якості готової продукції; метод визначення стабільності
технологічного процесу змішування може бути застосований не тільки в різних
напрямах
харчової промисловості, а також у будь-якій галузі, пов’язаної з виробництвом однорідних
сумішей.
Ключові слова: технологічний процес змішування, комбінована суміш, якість, однорідність,
математичні методи оцінки, стабільність.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.