ОПТИМІЗАЦІЯ ПАРАМЕТРІВ ПРОЦЕСУ ВИРОБНИЦТВА БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ ІЗ ПЛОДІВ, ПОДРІБНЕНИХ У ВИХРОВОМУ ШАРІ ФЕРОМАГНІТНИХ ЧАСТИНОК
Анотація
Мета статті полягає у вивченні використання вихрового шару феромагнітних
частинок (ВШФЧ) задля подрібнення плодів шипшини, обліпихи, калини у водному середовищі
для збагачення біологічно активними речовинами безалкогольних напоїв. Методика
дослідження. Проведено оптимізацію параметрів подрібнення рослинної сировини
ВШФЧ із використанням методу Бокса-Уілсона. Результати. Установлено, що раціональними
параметрами подрібнення у ВШФЧ є: тривалість подрібнення (109, 112, 116 с); маса
феромагнітних частинок, одночасно завантажених у робочу камеру апарату (m=100 г); співвідношення
довжини до діаметра феромагнітних частинок (l/d=10). Показники масової частки
сухих
речовин та кількості подрібнених частинок розміром до d=50 мкм за даних параметрів
відповідають
для плодів шипшини, обліпихи, калини 1,99…2,42 % та 41,37…54,2 % відповідно,
що майже на 80 % більше в порівнянні з контрольними зразками. Висновки. Отримані результати
забезпечують удосконалення технологій безалкогольних напоїв, морсів, фізів.
Ключові слова: оптимізація, вихровий шар феромагнітних частинок, шипшина, обліпиха,
калина.
Повний текст:
PDFПосилання
- Поки немає зовнішніх посилань.