ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ПОЛОЖЕННЯ СТАНДАРТІВ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ЛІКВІДАЦІЙНОЇ ПРОЦЕДУРИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ-БАНКРУТАХ

Л. О. АТАМАНЧУК

Анотація


Мета статті полягає в дослідженні особливостей застосування положення стандартів бухгалтерського обліку під час проведення ліквідаційної процедури на підприємствах-банкрутах. Методика дослідження. Вирішення поставлених у статті завдань здійснено за допомогою таких методів дослідження: аналізу та синтезу, систематизації та узагальнення. Результати. Нормативно-правові акти, що регулюють ліквідаційну процедуру підприємств-банкрутів в Україні, охоплюють питання, які стосуються процесуального та господарського права. Забезпечення бухгалтерського обліку, відповідно до особливостей даної процедури, на законодавчому рівні не визначено. Тобто необхідним є сформулювати законодавчу базу, що стосується питань ведення бухгалтерського обліку під час ліквідаційної процедури. Проаналізовано Положення (стандарти) бухгалтерського обліку на відповідність до вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Практична значущість результатів дослідження. У статті визначено основні проблеми, що виникають у ході застосування чинної нормативно-правової бази України. Охарактеризовано дію положень стандартів бухгалтерського обліку в ліквідаційній процедурі та зазначено, які з них не діють, або діють частково. Необхідним є на законодавчому рівні визначити законодавчу базу для арбітражного керуючого, який регулюватиме ведення бухгалтерського обліку в ліквідаційній процедурі.
Ключові слова: банкрутство, ліквідаційна процедура, бухгалтерський облік, нормативне регулювання, положення (стандарти) бухгалтерського обліку.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.