СТАТИСТИЧНІ ПОКАЗНИКИ РОЗВИТКУ СФЕРИ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ: НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ТА ГАРМОНІЗАЦІЯ З МІЖНАРОДНИМИ СТАНДАРТАМИ

Г. П. СКЛЯР, Л. В. ДРОБИШ, Л. І. ВИШНЕВЕЦЬКА

Анотація


Мета статті полягає у виявленні проблем обліку показників статистики туризму та визначенні напрямів їх удосконалення. Стаття присвячена дослідженню методичних підходів обліку показників туризму на національному й міжнародному рівнях, їх гармонізації з міжнародними стандартами. Методика дослідження. Вирішення поставлених у статті завдань здійснено за допомогою таких загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: аналізу та синтезу, систематизації та узагальнення, діалектичного підходу. Результати. Досліджено національну та міжнародну системи обліку показників розвитку туризму. Окреслено основні проблеми й запропоновано напрями вдосконалення системи обліку показників розвитку туризму. Практична значущість результатів дослідження. У статті обґрунтовано необхідність гармонізації показників розвитку сфери туризму з міжнародними стандартами. Це сприятиме зваженій оцінці результатів туристичної діяльності українських і зарубіжних суб’єктів туристичного бізнесу, дасть можливість визначити реальний внесок туристичної сфери в економічне зростання України. Основні наукові положення статті можна використовувати у практиці туристичних підприємств.
Ключові слова: сфера туризму, туристичний ринок, туристичний потік, показники статистики туризму, попит і пропозиція туристичних послуг, міжнародні стандарти.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.