МОДЕЛЮВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ КРАЇН ЩОДО ЇХ ВКЛЮЧЕННЯ У ГЛОБАЛЬНІ ЛАНЦЮГИ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ ЗА ПОКАЗНИКАМИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ

Ю. В. ВЛАСЕНКО

Анотація


Мета статті полягає у виявленні конкурентних компетенцій країн щодо їх включення у глобальні ланцюги доданої вартості розвитку. У статті визначено пріоритетні напрями кооперації вітчизняного бізнесу із транснаціональним з урахуванням інноваційної складової, а також здійснено компаративний аналіз країн, що представляють різні регіони світу, щодо їх ступеня включення у ГЛДВ за їх конкурентними перевагами на світовій арені. Методика дослідження. Вирішення поставлених у статті завдань здійснено за допомогою загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: аналізу та синтезу, а також економіко-математичного методу. Результати. Для досліджуваних країн (США, Саудівської Аравії, КНР, Швейцарії, Японії та України) визначено пріоритетні галузі, що формують додану вартість у відповідній ланці глобального ланцюга з урахуванням інноваційної складової. Практична значущість результатів дослідження. Результати моделювання дозволяють визначити галузеві орієнтири інноваційного розвитку зазначених країн, а також імплементувати зарубіжний досвід в українську економіку з метою її включення у глобальні ланцюги доданої вартості.
Ключові слова: глобальні ланцюги доданої вартості (ГЛДВ), конкурентні переваги, високотехнологічний експорт, дослідження і розробки (ДіР), інновації.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.