Продовольча безпека: цілі та оцінка

Г. О. Кундєєва

Анотація


Мета статті полягає в проведенні ґрунтовного аналізу поняття «продовольча безпека» та формуванні системи показників продовольчої безпеки та її компонентів. Методика дослідження. Продовольча безпека повинна розглядатися як багаторівнева система з чітко структурованими цілями з ієрархії рівнів. Цільовий метод дозволив визначити основну мету продовольчої безпеки – довге, здорове і активне життя людини. Внутрішній метод визначення основних показників продовольчої безпеки містить показники доступності, стабільності та наявності їжі. Результати. У зв’язку зі зростанням економічної значущості людського капіталу та здоров’я, ми вважаємо, що необхідно визнати стратегічним завдання забезпечення продовольчої безпеки України, де держава повинна забезпечити безперешкодну економічну доступність їжі для забезпечення здоров’я населення та активності протягом усього життя. Аналіз показників продовольчої безпеки на рівні міжнародних організацій дозволив визначити чотири інтегрованих блоки для її вимірювання: наявність їжі; економічний і фізичний доступ до продуктів харчування; безперешкодний доступ до їжі протягом тривалого періоду часу; використання їжі. Система показників продовольчої безпеки повинна чітко відображати стан всіх його блоків: наявність, доступність, стабільність і використання продуктів харчування. Практичне значення одержаних результатів дослідження. Запропоновано розширення існуючої методики оцінки продовольчої безпеки шляхом включення таких показників, як збалансованість харчування, середня тривалість життя, дитяча смертність та смертність від хронічних неінфекційних захворювань (XНЗ).
Ключові слова: продовольча безпека, критерії оцінки, система показників продовольчої безпеки.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.