МЕТОДИКА ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙ В УТИЛІЗАЦІЮ ВУГІЛЬНИХ ТЕРИКОНІВ

О. Г. ВАГОНОВА, Ю. О. ВОЛОТКОВСЬКА

Анотація


В умовах виснаження природних родовищ корисних копалин і зростання витрат на обслуговування вугільних териконів актуальним є питання оцінки прибутковості та ефективності інвестиції у їх розробку з метою повної утилізації. Мета статті – розробити методику комплексної оцінки ефективності інвестицій у повну утилізацію вугільних териконів з урахуванням економічної, екологічної та соціальної складових. У ході дослідження
останніх методологічних розробок, які не дають повної оцінки ефективності інвестицій у розробку техногенного родовища, ми запропонували оцінювати інвестиційний проект з утилізації порід терикону за допомогою інтегральної ефективності. Використання запропонованої методики на практиці для конкретних техногенних родовищ дозволить обґрунтувати доцільність і розмір інвестицій в утилізацію вугільних териконів для прийняття більш обґрунтованих рішень щодо їх залучення в депресивні райони масового закриття вуглевидобувних підприємств.


Ключеві слова: інвестиційний проект, утилізація териконів, дисконтований дохід, соціальний ефект, екологічний ефект, інтегральний індекс ефективності інвестицій.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.