СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО РОЗРАХУНКУ ОБСЯГУ НАДАНИХ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ, ВИЗНАЧЕННЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ ТУРИСТІВ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ НА МАЙБУТНІ ПЕРІОДИ

В. Ф. Кифяк / V. Kyfyak, О. В. Кифяк / O. Kyfyak

Анотація


Мета статті полягає в пошуку сучасних підходів до розрахунку обсягу наданих характерних та супутніх туристичних послуг і придбаних товарів туристами, установлення чисельності туристів, які відвідали місто, та прогнозування обсягів туристичних послуг на майбутні періоди. Методика дослідження. Вирішення поставлених у статті завдань здійснено за допомогою таких загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: аналізу та синтезу, систематизації та узагальнення, експертних оцінок та екстраполяції. Результати. На прикладі м. Чернівці встановлено чисельність туристів, які відвідали місто, розраховано обсяг наданих послуг та середньорічний темп зростання реалізації туристичних послуг за останні п’ять років, що сприяло прогнозуванню обсягу реалізації послуг на майбутній період. Практична значущість результатів дослідження. Установлений перелік наданих послуг і придбаних товарів туристами та їх обсяги підтверджують, що туризм безпосередньо або опосередковано через туристичне споживання здійснює стимулювальний вплив на розвиток багатьох видів економічної діяльності й вимагає розбудови відповідної інфраструктури, додаткового залучення матеріальних і трудових ресурсів, збереження екологічної рівноваги.
Ключові слова: розрахунок, характерні та супутні послуги, обсяг послуг, чисельність туристів, реалізація, темп зростання, прогнозування.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.